• Vianočné prázdniny

            24. 12. 2022

            Od 23. decembra 2022 (piatok ) začiatok vianočných prázdnin do 6. januára 2023 (piatok) koniec vianočných prázdnin.

            Začiatok vyučovania po vianočných prázdninách 9. január 2023 (pondelok).  

            V Snine 22. decembra 2022                     
            PaedDr. Alena Romanová, riaditeľka školy

          • Vedomosti o doprave = bezpečnosť na cestách

            18. 12. 2022

            Vedomosti o doprave = bezpečnosť na cestách

            9. decembra 2022 sninská športová hala po čase opäť ožila duchom mladosti a otvorila svoje brány žiakom 9. ročníka základných škôl, ale i stredoškolákom-priemyslovákom. Pedagógovia SPŠ v Snine totiž v rámci projektu Vedomosti o doprave = bezpečnosť na cestách pripravili pre prítomných 10. ročník športovo-zábavného dopoludnia, ktorého nosnou témou bola problematika bezpečnosti na cestách.

            Celé dopoludnie, ktoré napĺňala atmosféra adventného obdobia i športovej haly plnej mladých ľudí, otvorila riaditeľka školy PaedDr. Alena Romanová. Zároveň privítala hostí, ktorí vyjadrili veľkú vďaku priemyslovákom za to, že  už niekoľko rokov pripravujú pre žiakov základných škôl množstvo aktivít zameraných na bezpečnosť cestnej premávky. Ministerstvo dopravy a výstavby SR zastupovali traja odborníci: Ing. Jaroslav Kmeť, štátny tajomník,  Ing. Martin Miškovský, riaditeľ odboru cestnej dopravy a Ing. Dušan Štofík, hlavný štátny radca, a súťažiacich prišiel podporiť aj primátor mesta Snina Peter Vološin.

             Pozvanie SPŠ v Snine spoločne si zasúťažiť prijalo 10 základných škôl, ktoré vyslali do súťažných tímov svojich zástupcov a do hľadiska divákov.

            Pre súťažiacich bola pripravená pestrá mozaika zaujímavých súťažných úloh, pri plnení ktorých rozhodoval buď počet správnych odpovedí, alebo rýchlosť splnenia úlohy.  20 súťažiacich bolo súčasťou 5 súťažných družstiev označených farebným tričkom a písmenom A, B, C, D, E. Každé družstvo malo 4 členov,  po 2 zástupcov z dvoch rôznych základných škôl.

            Na ploche športovej haly sa rozozvučali tóny piesní interpretovaných Tamarou Husťakovou. S tanečným prekvapením prišli aj tanečníci ZUŠ v Snine a tanečného súboru Vihorlat, ktorí svojím tanečným umením nadchli nielen divákov, ale aj súťažiacich, pre  ktorých bola pripravená široká paleta kvízov, súťaží  a úloh. Súťažiaci za podpory divákov riešili animované križovatky, určovali dopravné značky, hádali dopravné stavby, svoju zručnosť predviedli pri jazde na kolobežkách či streľbe na florbalové bránky. Ich postreh bol potrebný pri hádaní dopravných značiek z mobilného dopravného ihriska a to, ako dobre poznajú pravidlá cestnej premávky, preveril ozajstný test  z pravidiel cestnej  premávky. Emotívnym zážitkom bola ukážka z filmu Chráň si svoj život a životy okolo teba. Veľmi poučnou bola názorná ukážka, ako dať raneného do stabilizovanej polohy, z ktorej vyplynula aj súťažná úloha. Diváci i súťažiaci veľkým potleskom ohodnotili i ďalšie tvorivé súťažné disciplíny, ktoré zaujali kvalitnými počítačovými animáciami i nápaditou formou otázok.

            Aj diváci sa mohli zapojiť do niektorých zo súťaží a v závere súťažného dopoludnia si mohli zasúťažiť prostredníctvom súťažnej aplikácie Kahoot.

            Všetky súťažné disciplíny boli  podľa pravidiel ohodnotené porotou a celkové výsledné hodnotenie znamenalo víťazstvo pre družstvo B, ktoré tvorili zástupcovia škôl: Základná škola P. O. Hviezdoslava Snina a Základná škola s materskou školou Ubľa. Pre nás sa ale stali víťazmi všetci súťažiaci, ktorí s veľkým nasadením plnili zadané úlohy.

            Počas celého súťažného dopoludnia bola vynikajúca priateľská atmosféra nielen medzi súťažiacimi, ale aj medzi divákmi, ktorí svojím potleskom podporili všetkých súťažiacich, za čo im patrí veľká vďaka. Zároveň úprimne ďakujeme štedrým sponzorom za vecné ceny pre súťažiacich, a to hlavne firme Decomp s.r.o. Snina, PČ pri SPŠ Snina a za súťažné tričká Ing. Dušanovi Štofíkovi. 

            Vedenie SPŠ v Snine chce poďakovať všetkým, ktorí si prišli v príjemnej atmosfére nielen zasúťažiť, ale zároveň  si aj  obohatiť vedomosti týkajúce sa problematiky bezpečnosti cestnej premávky, pretože jedine disciplinované a zodpovedné správanie sa všetkých účastníkov cestnej premávky nám zabezpečí bezpečný pohyb na cestách.                                                 

                                                                                 Mgr. Jana Semjonová

                                                                                           SPŠ Snina

          • Ako priemyslovákov zaujala chémia...

            11. 12. 2022

             

            Dňa 1. 12. 2022 prváci a druháci technického lýcea a strojárstva využili ponuku Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach a zúčastnili sa zaujímavej exkurzie v Ústave chemických vied, kde im študenti fakulty predstavili Interaktívnu periodickú tabuľku prvkov.

            Žiaci tak získali predstavu o vzhľade, skupenstve, farbe, či vlastnostiach reálnych prvkov, dozvedeli sa zaujímavé fakty o ich objave či iných kuriozitách, o aktuálnom výskume a využití jednotlivých prvkov. Základné informácie boli doplnené o pútavé videá. Avšak oveľa väčšiu pozornosť u žiakov vzbudila ďalšia časť exkurzie, kedy im RNDr. Martin Vavra, PhD. umožnil nahliadnuť do laboratórneho diania Ústavu a predviedol niekoľko zaujímavých pokusov, do realizácie ktorých zapojil aj samotných žiakov. A poniektorí ostali zo seba prekvapení, ako veľmi ich experimentovanie nadchlo.

          •  Španielsko – odborná stáž sninských priemyslovákov v Seville

            1. 12. 2022

            Odborné mobilitné stáže v rámci projektu Erasmus + KA1 uskutočňuje Stredná priemyselná škola v Snine už niekoľko rokov. Tento rok nám ako hostiteľská krajina pribudla nová destinácia, a to Španielsko, konkrétne mesto Sevilla. Taktiež to bola pre nás aj prvá spolupráca so španielskou agentúrou Euromind.

            Sevilla leží na juhu Španielska a je hlavným mestom Andalúzie, provincie Sevilla.  Je to mesto s krásnou architektúrou, dávnou históriou a veľmi milými ľuďmi. Stáže v tomto čarovnom meste sa v období od 1. 10. 2022 do  16. 10. 2022  zúčastnili študenti zo študijných odborov strojárstvo, elektrotechnika a technické lýceum so zameraním na výpočtovú techniku a ekonomiku.

            Naši žiaci pracovali vo viacerých firmách, do ktorých boli zaradení podľa ich študijného odboru. Strojári boli vo firme Dypromac, ktorá pomáha svojim klientom s optimalizáciou ich výrobných alebo testovacích procesov. Študenti absolvovali online kurz robotiky od firmy Universal Robotsmali a následne ich pracovnou náplňou bolo vytvárať simulácie pre kolaboratívne roboty pomocou programu RoboDK.

            Žiaci z odboru technické lýceum so zameraním na výpočtovú techniku absolvovali stáž vo firme Dronetools, ktorá sa zaoberá navrhovaním, výrobou a programovaním dronov. Ich pracovnou náplňou bolo navrhnúť a vytvoriť súčiastky v programe Cut2D, pracovať na výrobe drona, naučiť sa lietať s dronom v simulácii. Poslednou fázou ich stáže bolo testovanie drona, ktorého sami vyrobili.

            Tri študentky pracovali v administratívnej oblasti, a to vo firme MR Abogados a Liberia Triana. Firma MR Abogados je advokátskou kanceláriou, ktorá pôsobí v oblasti právneho poradenstva, daní fyzických osôb, spoločností a verejných orgánov. Pracovnou náplňou študentiek bolo účtovanie, dopĺňanie údajov do databázy v programe DELSOL. Ich konkrétnou pracovnou činnosťou bola fakturačná činnosť, vyhľadávanie informácií a dát.

            Ďalšou firmou, v ktorej absolvovala stáž jedna naša študentka, bola firma Liberia Triana. Náplňou práce žiačky boli činnosti spojené s prevádzkovaním a fungovaním maloobchodnej predajne a s tým súvisiace činnosti, ako napríklad inventúra, evidencia nového tovaru, zadávanie informácií do pokladne a ďalšie činnosti.

            Študenti zo študijného odboru elektrotechnika absolvovali stáž vo firme Casual Hotels. Ich činnosti boli zamerané  najmä na údržbu a opravu elektroniky a prístrojov, údržbu a čistenie klimatizačných systémov, na prípravu, zapájanie a následnú montáž požiarnych systémov.

            SPŠ v Snine zhodnotila spoluprácu s novým partnerom vysoko pozitívne.  Študenti sa počas mobilitnej stáže naučili množstvo nových zručností, získali nové skúsenosti a odborné kompetencie a spoznali novú kultúru. Pridanou hodnotou bol aj krátky kurz španielčiny, ktorý u niektorých študentov vzbudil záujem o zdokonalenie sa v tomto jazyku.   Veríme, že aj s týmto partnerom budeme pokračovať v  úspešne naštartovanej línii spolupráce.  

                                                                                   Mgr. Renáta Husťaková, Mgr. Štefánia Jankovská

                                                                                                          sprevádzajúce osoby