• Dublin - Erasmus+

            23. 3. 2023

            Žiaci našej školy sa aj v tomto školskom roku zúčastnili mobilitnej stáže v Dubline. Počas týchto dvoch týždňov mali možnosť vyskúšať si prácu vo firmách, kde zdokonalili svoje schopnosti a znalosti v oblasti výpočtovej techniky a administratívy. Viac podrobných informácií o ich pracovných miestach a výletoch si môžete pozrieť na našom instagrame @spssnina_sevilladublin.

          • Ponožková výzva

            20. 3. 2023

            Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Zapojili sa do nej aj žiaci našej školy.

          • Výborné umiestnenie našich strojárov v súťaži ZENIT v strojárstve

            20. 3. 2023

            Náš žiak IV.A triedy odboru strojárstvo Matúš Suško v súťaži Zenit v strojárstve úspešne reprezentoval SPŠ Snina i PSK v Bratislave na celoštátnom kole v dňoch 20.- 23.februára, keď obsadil 4. miesto.

            Matúš sa do celoštátneho kola kvalifikoval víťazstvom na krajskom kole v Prešove.

            Krajské kolo 23. ročníka súťaže ZENIT v strojárstve sa uskutočnilo prezenčnou formou dňa 23. novembra 2022, tradične v priestoroch Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove.

            Strednú priemyselnú školu v Snine reprezentovali víťazi školského kola, študenti IV. A triedy študijného odboru strojárstvo.

            V kategórii A riešil náročnú konštrukčnú úlohu Matúš Suško a v kategórii C mal pripravenú úlohu z CNC programovania Branislav Kapraľ. 

            V celkovom hodnotení krajského kola výsledky našich žiakov aj v tomto ročníku potvrdili kvalitu našich žiakov a ich výbornú prípravu, o čom svedčí ich umiestnenie:

            v kategórii A : 1. miesto Matúš Suško,

            v kategórii C : 4. miesto Branislav Kapraľ

            Obidvom našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalší ročník súťaže ZENIT.

        • Deň učiteľov sa blíži ....
          • Deň učiteľov sa blíži ....

            15. 3. 2023

            Mesto Snina bude aj v tomto roku  oceňovať učiteľov dvoch kategóriách: 

            1. Osobný prínos pre rozvoj školstva – navrhuje vedenie školy 

            2. Učiteľ – môj vzor a kamarát – návrhy posielajú žiaci a rodičia

            V druhej kategórii dáva možnosť žiakom a rodičom oceniť svojho obľúbeného pedagóga.

            Využite túto príležitosť a napíšte, prečo navrhujete oceniť práve svojho obľúbeného učiteľa alebo učiteľku, či vychovávateľku.

            Je to verejné poďakovanie za prácu, ktorá je pre mnohých poslaním, a ktoré má pre učiteľa častokrát vyššiu cenu ako finančná odmena. Posunie ho v profesijnom živote a stane sa inšpiráciou pre ďalších kolegov. Ocenenie môžete posielať prostredníctvom dotazníka do 19.3.2023

            Link na dotazník: https://forms.gle/gzEuw4EwPKRb6HVP8

        • Projekt "Digitálny žiak"
          • Projekt "Digitálny žiak"

            3. 3. 2023

            https://digitalnyziak.sk/

            Vážení rodičia a milí žiaci!

            Radi by Vás upozornili na projekt „Digitálny žiak“, v rámci ktorého môžete požiadať o príspevok v sume 350,- € na nákup notebooku, tabletu alebo inej digitálnej techniky.

            Oprávnených užívateľov tohto príspevku tvoria štyri skupiny žiakov:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima);
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí;
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe);
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023).

            Škola o príspevok pre žiakov požiadať nemôže. Požiadať môže iba žiak/rodič.

            Ak patríte do niektorej z uvedených skupín, registrujte sa tu: https://register.digitalnyziak.sk/

            Viac informácií na: https://digitalnyziak.sk/https://digitalnyziak.sk/ziaci/ alebo https://digitalnyziak.sk/rodicia/

            Registrácia: https://register.digitalnyziak.sk/

          • Lyžiarsky kurz

            26. 2. 2023

            Lyžiarsky  kurz  SPŠ  v Snine sa v tomto školskom roku uskutoční 
            v Tatranskej Lomnici 
            v termíne 
            13. 3.  -  17. 3. 2023.

            Ako sa vydaril ten vlaňajší, dokumentuje priložené video.

             

          • SPŠ v Snine na odbornej exkurzii v spoločnosti Servind s.r.o. v Ilave

            21. 3. 2023

            Stredná priemyselná škola v Snine pripravila pre svojich žiakov študijného odboru 3765M technika a prevádzka dopravy veľmi zaujímavú odbornú exkurziu do spoločnosti Servind s.r.o. v Ilave. Táto spoločnosť bola založená v jeseni v roku 1992 a jej portfólio tvorí kompletný sortiment lakovacích a náterových materiálov, brusiva, spotrebného materiálu, vybavenia a technológií pre autolakovne a priemyselné lakovanie. Nechýba ani kompletný spotrebný materiál, náradie a vybavenie pre karosárne, oleje a mazivá najvyššieho radu Castrol Professional.

            Aj keď sme do Ilavy vyrazili v skorých ranných hodinách, všetci sme sa tešili na nové poznatky, praktické ukážky a nové technológie, ktoré používa celý rad autorizovaných i nezávislých autolakovní pri svojej každodennej práci, automobilový, strojársky a drevársky priemysel.

            Automobiloví výrobcovia každoročne predstavujú veľa farebných odtieňov. S tým súvisí vysoký počet pododtieňov a tento trend sa stále zväčšuje. Dozvedeli sme sa, že spoločnosť Servind s.r.o. je výhradným dovozcom nemeckých lakovacích materiálov Standox do Českej a Slovenskej republiky, pričom v súčasnosti existuje viac ako 200 000 odtieňov lakov Standox. Navyše sa ročne vyvíja viac ako 25 000 nových receptúr. V rámci lakovacieho systému sa používajú najpokrokovejšie technológie, ktoré spĺňajú najnáročnejšie kritériá na nízke emisie organických rozpúšťadiel.

            Starostlivá príprava povrchu pred lakovaním je zárukou bezchybného výsledného povrchu. Oboznámili sme sa s kompletnou ponukou brusív pre hrubé brúsenie karosérií áut. Perfektný povrch sa dosiahne vďaka širokej ponuke brúsnych a leštiacich pást, aplikátorov a vybavenia pre rôzne druhy aplikácií a tvrdosť čírych lakov.

            Samozrejme, bez špičkových lakovacích pištolí sa ťažko dosiahne kvalitný výsledný lakovaný povrch a drahý lakovací materiál sa neušetrí. Okrem praktickej ukážky skenovania, diagnostiky a analyzovania zloženia existujúcej farby, namiešania správneho odtieňa a lakovania sme videli rôzne druhy lakovacích pištolí a tiež manuálne aj automatické čistenie takej pištole v čistiacom boxe.

            Už od svojho založenia je spoločnosť Servind s.r.o. popredným dodávateľom komplexného vybavenia nielen lakovniam a servisom, ale tiež významným automobilovým výrobcom. Svoju spoluprácu orientuje na dodávateľov, ktorí celosvetovo určujú odborové trendy a prinášajú najnovšie technológie. A my sme veľmi radi, že sme takúto firmu mali možnosť navštíviť. Odborná exkurzia sa implementovala v rámci projektu Vzdelávanie pre prax v SPŠ Snina.

            Ing. Eva Kresilová, zástupkyňa riaditeľky

          • Priemyslováci zo Sniny v Kia Motors Slovakia s.r.o.

            20. 3. 2023

             

            Žiaci a učitelia Strednej priemyselnej školy v Snine zavítali v rámci projektových aktivít v projekte Vzdelávanie pre prax v SPŠ Snina do priestorov výrobných hál kórejskej automobilovej spoločnosti Kia Motors Slovakia s.r.o. v Tepličke nad Váhom pri Žiline.  

            Výstavba prvého európskeho automobilového závodu Kia na Slovensku bola oficiálne schválená slávnostným podpisom zmluvy medzi spoločnosťou Kia Motors Corporation a vládou Slovenskej republiky dňa 18. marca 2004 v Bratislave. Od tej doby opustilo brány spoločnosti množstvo áut rôznych typov do rôznych krajín sveta. V súčasnosti výrobná kapacita závodu predstavuje 350 000 áut ročne, vyrábajú sa 2 modely automobilov a 4 typy motorov. Pre záujemcov je k dispozícii kompaktný hatchback so športovým dizajnom KiaCeed a KiaCeed Sportswagon. Spojenie úžasného dizajnu s priestorom a všestrannosťou vozidiel typu tourer ponúka Kia ProCeed. Štýlovou alternatívou je KiaXCeed a veľmi obľúbený, s dizajnom ktorý oslní, je športovo úžitkový automobil Kia Sportage.  

            A nás oslnila táto zaujímavá odborná exkurzia. Na jej začiatku sme videli prezentačné video a dozvedeli sa základné informácie o výrobnom programe spoločnosti. Nasledovala ukážka výrobných hál s najmodernejšou technikou automobilového priemyslu.

            Celý proces výroby áut začína v lisovni. Zhotovujú sa v nej niektoré vonkajšie a vnútorné diely karosérie. Výroba pokračuje karosárni, kde sa vyrábajú rozmerovo a tvarovo presné karosérie prevažne bodovým zváraním. V lakovni karoséria prejde viacerými povrchovými úpravami, vďaka ktorým získa finálny farebný odtieň. Jedinečný rotačno-ponorný systém zabezpečí, že sa ochranná substancia a povrchový lak dostane i do ťažko dostupných častí karosérie. Lakovňa však nie je prístupná návštevám, ale technológiu nanášania farby sme videli vo prezentačnom videu na začiatku prehliadky.

            Spoločnosť Kia Motors Slovakia je jedinou automobilkou na Slovensku, ktorá vyrába pre svoje autá aj motory. Motoráreň opúšťajú plne funkčné motory. Žiaľ, ani táto výrobná hala nie je prístupná verejnosti. 

            Najväčšou výrobnou jednotkou je montážna hala. V nej dochádza k finalizácii automobilov všetkých typov vozidiel Kia. Kompletizácia začína montážou kabeláže a menších interiérových a exteriérových častí vozidla, po ktorých nasleduje montáž podvozkových častí. Celý proces je zavŕšený kontrolou jednotlivých namontovaných častí, plnením prevádzkových kvapalín a pohonných látok.

            Prehliadka výrobných hál  nám trvala necelé dve hodiny, počas ktorých sme prešli takmer 3 km. Napriek tomu, že sme mali možnosť vidieť výrobný proces v plnej prevádzke,  trasa bola veľmi bezpečná a bezbariérová.

            Táto exkurzia priniesla žiakom, ale aj učiteľom veľa nových poznatkov a zaujímavých inšpirácií z rôznych technických oblastí života, ako je strojárstvo, elektrotechnika, technika a prevádzka dopravy, protikorózna ochrana, lakovanie, ale aj dizajn či umenie správneho  programovania zváracích a montážnych robotov. Sme presvedčení, že bola pre všetkých zúčastnených veľkým prínosom v ich ďalšom profesijnom smerovaní.  

            Ing. Eva Kresilová, zástupkyňa riaditeľky                                                     

          • Olympiáda kritického myslenia

            23. 2. 2023

            Študenti našej školy sa tento školský rok zapojili do olympiády kritického myslenia. V školskom kole súťažilo 13 študentov v 2 kategóriách.

            Postupujúci študenti do krajského kola:

            kategória 1: 1. Tamara Husťaková

                                 2. Jonáš Gerboc

                                 3. Samuel Smoľak

                                 4. Maroš Slivka

            kategória 2:  1. Zuzana Tindulová

                                 2. Kenneth Cole Minďar

             

            Postupujúcim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            Mgr. Alexandra Čovanová a Mgr. Renáta Husťaková