• Deň otvorených dverí Strednej priemyselnej školy v Snine

            31. 1. 2024

            Každoročne pred žiakmi deviatych ročníkov základných škôl a ich rodičmi stojí dôležitá úloha – správny výber strednej školy, v ktorej budú pokračovať v ďalšom štúdiu. Tento krok nie je jednoduchý a treba k nemu pristupovať veľmi zodpovedne.

            Rozhodnúť sa spomedzi širokej škály stredných škôl však môže byť pre mnohých žiakov náročné a práve preto SPŠ v Snine otvorila svoje brány a pripravila pre deviatakov základných škôl, pre ich rodičov, ale aj pre ďalších záujemcov o školu Deň otvorených dverí.

                   V piatok 26.januára 2024 sa od rána zapĺňali priestory školy deviatakmi, ich výchovnými poradcami, ale i niektorými rodičmi, ktorí si prišli prezrieť nielen priestory školy, ale zaujímali sa aj o aktivity spojené so štúdiom v jednotlivých študijných odboroch, ktoré škola ponúka. Tento deň bol  zároveň aj príležitosťou stretnúť sa nielen s vedením školy, vyučujúcimi, ale aj so žiakmi, ktorí už školu navštevujú.

                   Ako prvá privítala deviatakov riaditeľka školy PaedDr. Alena Romanová. Oboznámila ich so štúdiom v škole, s projektami, do ktorých je škola zapojená a stručne ich oboznámila, aký zaujímavý DOD ich čaká. 

                   Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť a pri výbere budúcej školy, ktorá môže ovplyvniť smerovanie mladého človeka, to platí obzvlášť. Práve preto sme si pre záujemcov pripravili prehliadku školského areálu a upriamili pozornosť na jednotlivé odborné učebne a laboratóriá, oboznámili sme ich s aktivitami, do ktorých je škola zapojená, či už je to projekt Erasmus+, eTwinning, Euroscola a iné.

                   Prehliadka školy bola rozmanitá. Návštevníkov sprevádzali študenti našej školy, ktorí postupne s jednotlivými skupinami deviatakov prechádzali po jednotlivých pracoviskách, ale častokrát aj odpovedali na mnohé zvedavé otázky.

                   Žiaci mali možnosť prezrieť si budovu školy, jedáleň, počítačové a odborné učebne, v ktorých sa realizuje vyučovací proces aj pomocou interaktívnych tabúľ či počítačov, triedy a dielne, v ktorých prebieha vyučovanie. Prezentovali sa všetky študijné odbory, ktoré škola ponúka, a to: strojárstvo, technika a prevádzka dopravy, elektrotechnika a technické lýceum so zameraním na výpočtovú techniku.

                   Deviataci si tak mohli pozrieť KIA učebňu, kde nahliadli do tajov testovania motora. Prezreli si, čo sa skrýva vo vnútri vozidla, aká je moderná diagnostika osobných motorových vozidiel, či panel  vytvorený študentmi SPŠ, ktorý slúži na ukážku činnosti oznamovacích a ovládacích prvkov vozidiel a činnosť komponentov pri manažmente motora. 

                   V odbornej učebni teoretického vyučovania žiaci videli veľké množstvo reálnych častí motorov  a ukážku merania hlučnosti hlukomerom, merania hrúbky laku špeciálnym prístrojom pre feromagnetické a neferomagnetické materiály. Vyskúšať si mohli aj veľkosť sily v rukách pomocou silomeru.

                   Študijný odbor technika a prevádzka dopravy zaujal prepojením teórie s praxou a zavedením  nového predmetu elektrotechnická spôsobilosť ako povinného predmetu do výučby na žiadosť zástupcov zamestnávateľov.  

                   Veľkým lákadlom bolo pracovisko virtuálnej reality, do ktorej sa žiaci mohli na chvíľu preniesť pomocou ovládania virtuálnych okuliarov.

                   V učebni automatizácie žiaci školy ukázali programovanie lego robotov v aplikáciách používaných v odbornej praxi. Vyhýbali sa prekážkam v prostredí, diaľkovo riadili roboty a posúvali ich po čiarach na podlahe, u ktorých rozlišovali farbu. Zaujímavosťou bolo aj programovanie Cisco smerovačov a prepínačov a vytváranie sietí. Nádejní šikovní programátori z technického lýcea predviedli svoj projekt Región IT riešení, s ktorým finišujú v rámci odbornej súťaže. Zaoberajú sa tvorbou aplikácie umožňujúcej výber a hodnotenie žiakov zúčastnených odbornej stáže v rámci projektu Erasmus+. Pre záujemcov o elektrotechniku mali žiaci pripravenú simuláciu elektrických schém s možnosťou virtuálneho merania, návrh a realizáciu plošných spojov, programovanie Raspberry PI a samozrejme programovanie PLC Simatic.  

                       K zaujímavým pracoviskám patrila určite učebňa metrológie a CNC dielňa, kde návštevníkov zaujali ukážky práce na CNC strojoch. Žiaci základných škôl mohli v priamom prenose sledovať a v niektorých fázach aj aktívne vstupovať do výroby konkrétnej strojovej súčiastky. Proces začínal vytvorením 3D modelu v CAD programe Solid Edge a vygenerovaním výrobného výkresu.

                        V učebni CNC a metrológie potom žiaci SPŠ v Snine pomocou programovacích staníc pracovali so softvérom firmy HEIDENHAIN – TNC 620 a vytvorili CNC program na výrobu danej súčiastky. V CNC dielni program vložili do CNC vertikálneho frézovacieho centra EmcoMill350 a pomocou širokej škály obrábacích cyklov a vysokovýkonných moderných rezných nástrojov vyrobili danú strojovú súčiastku. Návštevníkov zaujali ukážky práce výroby aj iných strojových súčiastok na ďalšej CNC frézke i na CNC sústruhu.

                        Na pracovisku metrológie si každý mohol nakoniec skontrolovať presnosť výroby týchto výrobkov pomocou vysoko presných digitálnych meradiel.

                        Tlač tej istej strojovej súčiastky, ako aj ďalších spomienkových predmetov, mohli návštevníci alternatívne sledovať na pracovisku 3D tlače, pričom bola aj ukážka činnosti multifunkčného zariadenia s funkciami 3D tlače, laserového gravírovania a CNC gravírovania.

                   Ponuka aktivít počas DOD bola bohatá a my veríme, že priateľská atmosféra našej školy a otvorenosť v komunikácii oslovila viacerých deviatakov a tešíme sa, že od septembra sa aj oni stanú jej súčasťou.

                                                                                                          Mgr. Jana Semjonová

                                                                                                                 SPŠ Snina

                              

          • 💪 💪 💪 Stredná priemyselná škola v Snine je súčasťou EDIH CASSOVIUM v projekte Európskeho centra digitálnych inovácií...💪 💪 💪

            24. 1. 2024

            Dňa 18. januára 2024 sa PaedDr. Alena Romanová, riaditeľka SPŠ v Snine, spolu so školskými digitálnymi koordinátormi Ing. Adrianou Bindzárovou a Ing. Mirkom Semjonom zúčastnili KICK-OFF PODUJATIA KONZORCIA EDIH CASSOVIUM, DigITally Yours v Košiciach.

            Konzorcium EDIH CASSOVIUM, jediné podporné centrum digitálnych inovácií mimo Bratislavy, tvoria tri kľúčové inštitúcie, ktoré pôsobia na východnom Slovensku: Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Košice IT Valley.

            Ide o subjekty, ktoré sú národnými lídrami v oblasti digitalizácie a inovácií.

            Na podujatí DigITally Yours prezentovali tieto inštitúcie inovatívne riešenia a služby v oblasti digitálnej transformácie pre malé a stredné podniky a verejné organizácie, ku ktorým patria i stredné školy.

            Konzorcium predstavilo zúčastneným možnosti, ako môžu jeho služby posilniť konkurencieschopnosť regiónov, zvýšiť efektivitu organizácií a dosiahnuť ďalšie úspechy v podnikaní a odovzdávaní vedomostí.

            EDIH CASSOVIUM ponúka i služby troch kľúčových oblastí: umelá inteligencia, priemysel 4.0 a 5.0 a kybernetická bezpečnosť.

            Svoje podnety a postrehy o narastajúcej nevyhnutnosti digitálnej transformácie zdieľali na podujatí aj vzácni hostia, ktorými boli rektor Technickej univerzity v Košiciach Peter Mésároš, kvestor z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ivan Pezlar,  predseda Správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman, námestník primátora mesta Košice Marcel Gibóda, primátor mesta Prešov František Oľha a generálny manažér projektu EDIH Cassovium Miroslav Michalko.

            Okrem hlavného programu boli pre zúčastnených pripravené i doplňujúce aktivity, ako napr. stánok VR reality, konzultačný stánok či seminár pre školy...

            Vďaka členstvu v IT Valley a súčasti EDIH CASSOVIUM môže SPŠ napredovať vpred v oblasti digitalizácie a inovácií.

                                                                                                                      Ing. Adriana Bindzárová

                                                                                                                                 SPŠ Snina

          • Ocenenie našich eTwinning projektov na európskej úrovni

            23. 1. 2024

            CONGRATULATIONS!!!

            Po udelení národných certifikátov kvality boli naše eTwinning projekty realizované v minulom školskom roku pod vedením učiteliek anglického jazyka  Mgr. Renáty Husťakovej a Mgr. Štefánie Jankovskej  ocenené aj na európskej úrovni a boli im udelené Európske certifikáty kvality, čo svedčí o vysokej úrovni a kvalite týchto projektov.

            Žiaci III.A/L pracovali na projekte Etwinning travel podcast a  žiaci II.L na projekte Chat, learn, play!

            Oceneniam sa veľmi tešíme a dúfame, že budeme úspešní aj v ďalších eTwinningových projektoch. Poďakovanie patrí aj všetkým žiakom, ktorí sú ochotní zapojiť sa do projektov a pracovať na takýchto extrakurikulárnych aktivitách.

          • Európske certifikáty kvality 2023 eTwinningových projektov

            22. 1. 2024

            V januári 2024 boli udelené európske certifikáty kvality (EQL) za rok 2023. Ocenené boli tie projekty, ktorým boli udelené národné certifikáty kvality (NQL) minimálne v dvoch rôznych krajinách a projekt bol nominovaný niektorou Národnou podpornou organizáciou.

            Na Slovensku bolo udelených 97 európskych certifikátov kvality. Sme veľmi radi, že aj my patríme medzi ocenených s projektom UNICEF-Puppen auf Europareise.

            Tento certifikát je znakom úspechu a preukazuje, že projekt dosiahol určitý európsky štandard.

            Chcem pochváliť žiakov zapojených do projektu- skupina NEJ IV.EL-  za ich chuť a snahu urobiť pre projekt mnohokrát  veľa práce navyše počas ale aj mimo vyučovania. 

          • Preventívne o kyberšikane.

            16. 1. 2024

            Dňa 16. 1. 2024 sa v SPŠ Snina uskutočnila preventívna aktivita s poručíkom Mgr. Katarínou Harvaníkovou s OR PZ SR v Humennom na tému Kybešikana a trestnoprávna zodpovednosť.

            Prednášky spojenej  s individuálnymi aktivitami sa zúčastnili žiaci štvrtého ročníka všetkých študijných odborov.

            Úlohou preventívnych aktivít v práci so žiakmi je zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách, ako aj citlivosť voči negatívnym javom. Kyberšikanovanie je patologickým prejavom v medziľudských vzťahoch, preto aj prevencia jeho výskytu vychádza zo zlepšovania týchto vzťahov. Najdôležitejšie je si uvedomiť aká je trestnoprávna zodpovednosť skutkov, aké následky si ponesieme do budúcnosti a ako tým môžeme ovplyvniť svoje  budúce aj pracovné zaradenie.

            Toto bolo cieľom preventívnej aktivity. Tento cieľ sa určite podarilo naplniť.