• Náš „UCHAĽÁK“ ...

            26. 10. 2023

            Peknou tradíciou väčšiny stredných škôl je imatrikulácia žiakov 1. ročníka. Pre aktuálnych prvákov našej školy nastal ten deň vo štvrtok 26. 10. 2023. Začalo sa aktivitami so sociálnou pedagogičkou CPP Snina, p. Mgr. Nadeždou Kriškovou, pokračovalo aktivitami v triedach s triednymi učiteľmi a ukončilo zaujímavým programom, ktorý si pre nich pripravili ich starší spolužiaci – tretiaci. V historických kostýmoch kráľ a kráľovná postupne po jednom pasovali prvákov do nášho „priemyslovackého“ radu po tom, čo prešli uvítacím ceremoniálom – rôznymi zábavnými úlohami a skúškami, ktoré boli sprevádzané smiechom a potleskom. Aby sa stali právoplatnými študentami našej školy, museli zložiť a podpísať slávnostný sľub prvákov. Veríme, že domov odišli nielen s „novými ušami“ a maľbami na tvári, ale aj s príjemnými dojmami.   

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

            25. 10. 2023

            Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

            Žiaci prvého ročníka, ktorí sa učia nemecký jazyk, sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

            Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

            www.wocabee.app/sutaz

            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!Držíme im v súťaži palce!

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

            23. 10. 2023

            Mesiac október sa v našej škole niesol v znamení tvorby záložiek do kníh, ktoré sú súčasťou celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy. Do 12. ročníka projektu sa žiaci SPŠ v Snine zapojili s radosťou podporenou akýmsi tajomstvom a napätím detektívky, tentokrát  na tému Hrdinovia detektívnych románov.

            Žiaci študijného odboru technické lýceum pod rúškom tajomstva, ale  s plným nasadením, vyrábali záložky pre kamarátov zo Žarnovice. Vytvorili ich ľubovoľnou technikou, využili fantáziu, predviedli  svoje originálne kreatívne nápady, ktoré korešpondovali so samotnou témou.

            Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh a my veríme, že naše záložky budú sprevádzať žiakov našej partnerskej školy - SOŠ v Žarnovici nielen pri učení, ale aj pri čítaní zaujímavých kníh.

            Sme radi, že tvorba záložiek podporila u našich žiakov prácu s umeleckým textom, ale aj  rozvoj kreativity, fantázie a manuálnej zručnosti. Záložky sme zaslali našej partnerskej škole a veríme, že tento projekt prispel nielen k nadviazaniu kontaktov medzi našimi partnerskými školami, ale že zaujímavé záložky inšpirovali aj žiakov SOŠ – Žarnovica.

          • SPŠ v Mládežníckom parlamente

            22. 10. 2023

            Vo štvrtok 19. októbra 2023 prijal primátor mesta Snina Peter Vološin v kaštieli členov Mládežníckeho parlamentu na slávnostnom menovaní členov Mládežníckeho parlamentu pod metodickým dohľadom vedúcej oddelenia školstva a mládeže Jany Ščerbákovej, Tomáša Kepiča a Jaroslavy Mikovej.

            Našu školu reprezentujú v Mládežníckom parlamente šikovní žiaci Školského parlamentu Katarína Leňová, Zuzana Tindulová a Imrich Kľaga.

            Mládežnícky parlament je zložený zo žiakov a študentov základných a stredných škôl v meste Snina a bude zastupovať záujmy mladých ľudí na území nášho mesta.

            Mládežníckemu parlamentu prajeme veľa úspechov v jeho prínosnej činnosti.

          • Odborná stáž 2023 SPŠ v Snine v rámci ERASMUS+

            18. 10. 2023

            Implementácia projektu Odborná stáž 2023 v rámci programovacieho obdobia, do ktorého naša škola vstúpila s pridelením AKREDITÁCIE NA ERASMUS na obdobie od 1. marca 2021 do 31. decembra 2027 a s CERTIFIKÁTOM ZNAČKY EXCELENTNOSTI  platným do 29. februára 2024, bola plná očakávania a napätia. Výber účastníkov stáží bol veľmi prísny, a to podľa vopred určených kritérií.

                         Prípravná fáza sa začala realizovať už niekoľko mesiacov vopred. Kto splnil požadované kritériá, dostal sa medzi účastníkov mobilitných stáží a vycestoval do prijímajúcich organizácií, ktoré boli v meste Písek a Praha v Českej republike a v meste Sevilla vo Španielsku. Termín mobilít bol od 1. do 14. októbra 2023. Celkovo sa stáží zúčastnilo 30 žiakov zo študijných odborov strojárstvo, technika a prevádzka dopravy, elektrotechnika a technické lýceum a 5 sprevádzajúcich osôb.

                        Do obdobia vycestovania projektový tím pripravil podklady na dopravu, zabezpečil poistenie, ubytovanie, písomnosti a oboznámenie žiakov a zamestnancov školy s cieľmi projektu. Podstatná bola aj online jazyková príprava, ktorej súčasťou bola aj pedagogická, jazyková a kulturálna príprava.  

                         Počiatočnú neistotu vystriedal jednoznačný zámer účastníkov projektu - obohatiť svoje vedomosti o niečo nové, čo v škole a vo svojom okolí nemôžu získať a pobyt v cudzine im to môže dať.

                         Základom všetkých projektových aktivít bolo:

            - prepojenie teoretického štúdia žiakov v škole s praktickou činnosťou vo firmách,

            - zapojenie žiakov priamo do výrobného procesu,

            - pridanou hodnotou stáží je rozvíjanie IKT technológií a jazykových odborných kompetencií,

            - každý účastník stáží po splnení stanovených cieľov získal certifikáty,

            - nadštandardom boli voľnočasové aktivity v jednotlivých krajinách, výlety, turistické vychádzky do okolia, športové aktivity, návštevy lokálnych pamätihodnosti, múzeí, hradov.

                         Stáže boli súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu a nadväzujú na teoretické odborné predmety. Náklady na mobilitnú stáž boli hradené z prostriedkov Európskej únie.

                        Každý žiak zároveň spracuje záverečnú správu zo stáže, vytvorí prezentáciu Mobilitná stáž mojimi očami a je spracovaná fotodokumentácia zo stáže.

            V záverečných správach firiem pri celkovom vyhodnotení zo strany zástupcov jednotlivých partnerských organizácií bola mimoriadna spokojnosť s priebehom stáží. U žiakov ocenili dobrú pripravenosť po teoretickej odbornej stránke, pozitívne hodnotili ich pracovitosť a maximálnu ochotu rozšíriť svoje vedomosti a praktické zručnosti.

            Aj takýto záver nás utvrdil v presvedčení, že našim žiakom poskytujeme kvalitné vzdelávanie a cesta nášho vzdelávacieho procesu, obohatená o pridanú hodnotu v podobe projektu Erasmus +, má vysoký nadštandard.

             

                                                                                                           Ing. Michal Roman

                                                                                                            manažér projektu

          • Ďalšie Etwinningové projekty....

            16. 10. 2023

            CONGRATULATIONS!!!

            Blahoželáme všetkým žiakom z III.A/L a II.L triedy, ktorí sa minulý školský rok zapojili do eTwinningových projektov pod vedením učiteliek anglického jazyka Mgr. Renáty Husťakovej a Mgr. Štefánie Jankovskej a počas celého školského roka usilovne pracovali na rôznych úlohách a aktivitách. 

            Žiaci III.A/L pracovali na projekte Etwinning travel podcast (partnerské krajiny – Slovensko, Taliansko, Grécko, Turecko, Poľsko) a žiaci II.L na projekte Chat, learn, play! (Slovensko, Francúzsko, Grécko, Turecko).

            Obidva  samostatné projekty získali ocenenie národnej agentúry. Oceneniam sa veľmi tešíme a dúfame, že budeme úspešní aj v ďalších eTwinningových projektoch. Participácia na takýchto projektoch je veľmi dôležitá, pretože umožňuje študentom byť v kontakte so študentami z celej Európy, zdieľať svoje nápady a rozvíjať svoju osobnosť. 

          • eTwinningový projekt UNICEF-Puppen auf Europareise

            15. 10. 2023

            Náš jazykový eTwinningový projekt UNICEF-Puppen auf Europareise realizovaný v minulom školskom roku, získal ocenenie národnej agentúry.

            Národný certifikát kvality-  eTwinning National Quality Label získala pani učiteľka nemeckého jazyka Mgr. Miroslava Mišková.

            Certifikát je udeľovaný učiteľom, ktorí realizujú výnimočné projekty  a za vysokú úroveň ich činností v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Upozorňuje na to, že projekt dosiahol určitú národnú úroveň (bol inovatívny, integrovaný do časovo-tematických plánov, spolupracoval s partnerskými školami zo zahraničia, využíval moderné technológie, bol prínosom pre všetkých...).

             

            Oceneniu sa samozrejme veľmi tešíme a želáme veľa ďalších tvorivých nápadov.

          • S PARTI PO CYKLO KRAJI...

            13. 10. 2023

            S PARTI PO CYKLO KRAJI – je to názov odbornej konferencie o cyklotémach kraja zorganizovanej PSK 10. 10. 2023 v priestoroch M Arény v Prešove. Hlavným cieľom konferencie bolo zosieťovať cykloaktérov v kraji, predstaviť aktivity a vízie v oblasti cyklistiky a ponúknuť priestor na spoluprácu širokej verejnosti s predstaviteľmi štátnej a verejnej správy.  Súčasťou tohto zaujímavého podujatia boli aj pedagógovia našej školy, ktorí uvítali príležitosť predstaviť účastníkom konferencie živé príbehy a aktivity zo sveta cyklistiky zrealizované našou školou, ale zároveň aj ponúkli pestrú paletu aktivít, ktorým sa venuje naša škola v rámci bezpečnosti na cestách.

          • Kvapka krvi

            12. 10. 2023

            Krv je nenahraditeľná a dá sa získať iba darovaním. Aj preto sa dňa 11. 10. 2023 spolu 20 študentov, učiteľov a zamestnancov SPŠ v Snine, pod vedením p. riaditeľky PaedDr. Aleny Romanovej, v rámci aktivít Erasmus Days 2023, rozhodlo pre spoločné darovanie krvi. Šľachetnosť akcie umocňuje skutočnosť, že pre 15 mladých ľudí bol tento skutok obrovskou výzvou, pretože krv darovali vôbec po prvýkrát a ani len netušili, čo ich čaká a či to zvládnu. No ich obavy boli neopodstatnené a svojím príkladom môžu k darcovstvu inšpirovať aj mnohých ďalších. Z hematologicko-transfúzneho oddelenia v Trebišove odchádzali s dobrým pocitom a už teraz sa svorne zhodli, že o pol roka sa pri podobnej akcii opäť stretnú.