• Lyžiarsky kurz

            26. 2. 2023

            Lyžiarsky  kurz  SPŠ  v Snine sa v tomto školskom roku uskutoční 
            v Tatranskej Lomnici 
            v termíne 
            13. 3.  -  17. 3. 2023.

            Ako sa vydaril ten vlaňajší, dokumentuje priložené video.

             

          • Olympiáda kritického myslenia

            23. 2. 2023

            Študenti našej školy sa tento školský rok zapojili do olympiády kritického myslenia. V školskom kole súťažilo 13 študentov v 2 kategóriách.

            Postupujúci študenti do krajského kola:

            kategória 1: 1. Tamara Husťaková

                                 2. Jonáš Gerboc

                                 3. Samuel Smoľak

                                 4. Maroš Slivka

            kategória 2:  1. Zuzana Tindulová

                                 2. Kenneth Cole Minďar

             

            Postupujúcim blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.

            Mgr. Alexandra Čovanová a Mgr. Renáta Husťaková

          • Európska súťaž v štatistike 2022/2023

            22. 2. 2023

            Dve dvojice našich študentov z tretieho ročníka odboru technické lýceum sa zapojili do Európskej súťaže v štatistike 2022/2023, ktorú organizuje Eurostat (štatistický úrad EÚ) a participujúce národné štatistické úrady EÚ so zámerom zvýšiť štatistické povedomie, gramotnosť a záujem o oficiálnu štatistiku medzi žiakmi a učiteľmi. Súťaž pozostáva z národného a európskeho kola. Národné kolo sa skladá z dvoch etáp. Do prvej etapy, ktorá prebiehala od 11. januára do 1. februára 2023, sa zaregistrovalo celkovo 332 tímov. Zo zapojených tímov testy zvládlo výborne 50 tímov. Medzi nimi aj náš tím, tvorený dvojicou Adam Glogovský Marián Haburaj, ktorý sa ziskom 75 a viac bodov kvalifikoval do druhej etapy národného kola. V nej bude potrebné vypracovať analýzu na základe poskytnutého súboru štatistických údajov. Sme na chlapcov nesmierne hrdí a držíme im palce.

                                                                                                                      Mgr. Viola Fedinová

          • Valentínsky turnaj

            18. 2. 2023

            Valentínsky deň sa na našej škole tento rok oslávil v športovom duchu. Na futbalovom turnaji si chlapci zo štyroch ročníkov zmerali sily v priestoroch športovej haly. Všetci podali super výkon, ale vyhrali tí najlepší a to študenti 4.ročníka. Najlepším strelcom turnaja sa stal žiak II.A triedy Maroš Slivka s desiatimi strelenými gólmi. Žiaci si počas celého turnaja mohli posielať ,,valentínky“ s venovaním pri stánku žiackej školskej firmy alebo zakúpiť punč, koláčiky alebo pizzovníky pri stánku ŽŠP, ktoré napiekli jeho členovia. Vyzbierané peniaze budú venované na charitatívne účely. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácií tohto dňa.

            Žiacky školský parlament

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

            9. 2. 2023

            Rodičovské združenie pri SPŠ v Snine a vedenie SPŠ pozýva rodičov na triednické aktívy, ktoré sa budú konať

            13. 02. 2023 (pondelok) o 15,00 hod.

            v jednotlivých kmeňových triedach.

            Hlavným bodom stretnutí rodičov a učiteľov je analýza výsledkov polročnej klasifikácie v jednotlivých triedach.

             

            V Snine 9. 2. 2023

            PaedDr. Alena Romanová, riaditeľka školy

            Ing. Anna Buchlaková, tajomníčka RZ

          • Deň otvorených dverí

            3. 2. 2023

            Žiakov deviatych ročníkov základných škôl čaká v tomto období  dôležitá úloha – správny výber strednej školy. Je to veľmi zodpovedné rozhodnutie a mnohí žiaci ešte s určitosťou nevedia, kam budú smerovať ich kroky. Práve preto SPŠ v Snine opäť  otvorila svoje brány a pripravila pre deviatakov základných škôl sninského okresu, ale aj pre ich rodičov a učiteľov,  Deň otvorených dverí.

            V piatok 27.januára 2023 bolo v priestoroch SPŠ veľmi živo a veselo. Žiaci a učitelia školy na jednotlivých pracoviskách netrpezlivo čakali na príchod hostí, pre ktorých si pripravili množstvo zaujímavých informácií a ukážok činností odborného softvéru a zariadení, s ktorými pracujú počas vyučovania. Od rána sa zapĺňali priestory školy deviatakmi, ich výchovnými poradcami, ale i niektorými rodičmi, ktorí si prišli prezrieť nielen priestory školy, ale zaujímali sa aj o aktivity spojené so štúdiom v jednotlivých študijných odboroch.

            Vo vestibule školy ako prvá privítala všetkých hostí riaditeľka školy PaedDr. Alena Romanová, predstavila projekty a aktivity školy.  Potom sa deviatakov ujali študenti našej školy, ktorí ich sprevádzali po jednotlivých pracoviskách, ale častokrát aj odpovedali na mnohé zvedavé otázky.

            Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť a pri výbere budúcej školy to platí obzvlášť. Práve preto sme si pre záujemcov pripravili prehliadku školského areálu a upriamili pozornosť na jednotlivé odborné učebne a laboratóriá. Žiaci si mali možnosť prezrieť budovu školy, jedáleň, telocvičňu, počítačové a odborné učebne, v ktorých sa realizuje vyučovací proces aj pomocou interaktívnych tabúľ či počítačov, triedy a dielne, v ktorých prebieha vyučovanie.

            V učebni automatizácie žiaci štvrtého ročníka študijného odboru elektrotechnika predstavili návštevníkom programovanie PLC v systéme TIA Portal a konfiguráciu Web Servera na Raspberry PI 4. Žiaci prvého ročníka elektrotechniky sa zase pochválili  nadobudnutými vedomosťami, ktoré získali počas doterajšieho  štúdia. Stihli sa naučiť kresliť a navrhovať plošné spoje pomocou Eagle, simulovať a overiť správne zapojenie elektrickej schémy v MultiSim a urobiť jednoduché aplikácie s mikropočítačom Raspberry PI 4 na ovládanie tlačidiel a LED diód.

            V jednom z elektrotechnických laboratórií si deviataci mohli pozrieť a vyskúšať si spájkovanie súčiastok do plošného spoja, zapájanie jednoduchých elektronických obvodov na stavebnici, ale aj meranie elektronických zariadení zložitejšími meracími prístrojmi  a prácami na montážnych paneloch. Na špeciálnom prístroji si prostredníctvom mikrofónu mohli pozrieť, ako vyzerá ich hlas na obrazovke a niektorí odvážlivci si vyskúšali účinky elektrického prúdu na svojom tele, čo bolo pre nich jednou z najzaujímavejších ukážok v tomto laboratóriu.

            Návštevníci si mohli pozrieť aj KIA učebňu, kde nahliadli do tajov testovania motora, videli ukážky diagnostiky KIA moderným prístrojom MEGA MACS 50, ale aj ročníkové práce našich žiakov. V učebni pre vyučovanie odborných predmetov techniky a prevádzky dopravy žiaci boli oboznámení aj s najnovším diagnostickým systémom VCDS. Dozvedeli sa o možnostiach uplatnenia z odboru TPD, ktorý sa študuje na SPŠ v Snine už niekoľko desaťročí. Získali informácie o ukončení výroby motorových vozidiel so spaľovacími motormi do roku 2030 a prechode na elektromobily.

            K zaujímavým pracoviskám určite patrila učebňa metrológie a CNC dielňa, kde deviatakov zaujali ukážky práce na CNC strojoch. Žiaci odboru strojárstvo vykonávali ukážky výroby tvarových strojových súčiastok na dvoch CNC obrábacích frézovacích centrách FCS28 Slovtos a EMCOmill E350. Na CNC sústruhu S280 Slovtos vyrábali šachové figúrky ako suvenír pre budúcich strojárov. Zároveň  sa v rámci DOD oboznámili s 3D návrhom a generovaním

            technickej dokumentácie súčiastky v prostredí softvéru SolidEdge. Videli aj ukážku tlače na 3D tlačiarni  Dobot Mooz, ktorú im  predviedli štvrtáci a mali aj možnosť vyskúšať si modelovanie súčiastky v programe Autodesk Fusion 360. Zároveň pre nich bolo zaujímavé aj používanie digitálneho výškomera pri meraní rôznych rozmerov na zložitom odliatku, kde použitie klasických meradiel je veľmi komplikované a zdĺhavé. Zaujali ich aj ukážky merania hrúbky povrchového náteru – laku, pomocou  digitálneho prístroja so sondou na feromagnetickom podklade, ale aj na materiáloch bez obsahu železa.

            Deviataci, ktorí majú záujem o odbor technické lýceum, mohli v jednej z učební sledovať prácu maturantiek v  ekonomicko-účtovníckom softvéri Omega, vidieť ukážky gifových obrázkov vytvorených v Gimpe, s ktorým pracujú lýceisti na hodinách počítačovej grafiky, zahrať sa s interaktívnym pexesom, ale aj  zasúťažiť si v  "mini súťaži" na tému ekonómia pomocou aplikácie Socrative.

            Tohtoročnou novinkou bolo pracovisko, na ktorom naši hostia - pracovníci Centra vedecko-technických informácií SR v Košiciach, propagovali možnosti virtuálnej reality. Návštevníkov doslova fascinovala práca s Oculus helmou a ovládaním virtuálnej reality.

            Počas tohtoročného DOD sme návštevníkom ponúkli širokú škálu aktivít a množstvo praktických ukážok práce všetkých učebných odborov, ktoré škola ponúka, a to: strojárstvo, technika a prevádzka dopravy, elektrotechnika a technické lýceum so zameraním na ekonomiku a výpočtovú techniku. Naša ponuka bola pestrá a bohatá a my veríme, že priateľská atmosféra našej školy a otvorenosť v komunikácii oslovila viacerých deviatakov a tešíme sa, že od septembra sa aj oni stanú jej súčasťou.

                                                                                                          Mgr. Jana Semjonová