• Grafická súťaž

            29. 6. 2023

            Žiaci prvého a druhého ročníka, ktorí nemajú predmet počítačová grafika, sa 15. a 16. 6. venovali aktivite – školskej grafickej súťaži "Môj študijný odbor". Po jednodňovom kurze Gimpu (v rámci tejto aktivity) dvanásti z 15 súťažiacich žiakov zhotovili minimálne jeden grafický produkt práve v tomto grafickom editore. V nasledujúcich dňoch si súťažiaci a ich učitelia hlasovaním vyberú tie najkrajšie grafické produkty.

          • Školský koncoročný výlet vo Viedni

            26. 6. 2023

            Opäť koncoročný výlet žiakov v zahraničí. Opäť náročný na výdrž, energiu i absorbovanie zážitkov. Dve noci vo vlaku – pre niektorých prvá skúsenosť so spaním v lôžkovom vozni – a bohatý celodenný program dali 30 žiakom 2. a 3. ročníka SPŠ v Snine a ich triednym učiteľkám, Mgr. Husťakovej a Mgr. Fedinovej, poriadne zabrať.

            Po minuloročnej návšteve Poľska sa tentokrát žiaci na záver školského roka rozhodli pre výlet v Rakúsku. Navštívili hlavné mesto Viedeň a jeho dve najvýznamnejšie atrakcie. Dopoludnia absolvovali prehliadku rozprávkového barokového zámku Schönbrunn, ktorému sa hovorí aj „viedenský Versailles“, kde sa dozvedeli mnoho zaujímavého o jednotlivých priestoroch a ich obyvateľoch. Stačilo audiosprievodcu priložiť k uchu a svojím tempom si prejsť túto nádheru. Súčasťou areálu je aj najstaršia zoologická záhrada, ktorú založil cisár František I. Lotrinský, manžel Márie Terézie. Jej návštevou sa žiaci preniesli do dažďového pralesa, púšte či polárnych oblastí. Zaujali ich polárne medvede, levy, tučniaky, slony, ale aj pandy, ktoré boli dovezené z Číny a sú veľkou pýchou tejto ZOO.

            Po obohatení vedomostí novými poznatkami nasledovala návšteva hlavného symbolu rakúskej metropoly – viedenského zábavného parku Prater s obrovským množstvom jedinečných atrakcií, ktoré žiakom ponúkli možnosť do sýtosti sa vyblázniť a získať aj mnoho adrenalínových zážitkov.

            Bolo to vyčerpávajúce, no snáď všetky aktivity zanechajú v žiakoch len pozitívne spomienky a v tradícii koncoročných výletov v zahraničí budú pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

          • Supercyklista a Supervodič 2023 a Autosalón pri SPŠ v Snine

            20. 6. 2023

            Sninskí priemyslováci po roku opäť raz otvorili brány svojej školy dokorán a 9. júna 2023 privítali vo svojom areáli nadšencov a finalistov súťaže Supercyklista a Supervodič 2023. Návštevníci  finálového dopoludnia mali možnosť vidieť nielen majstrovstvo súťažiacich v ovládaní bicykla, osobného motorového vozidla či pedál káry. Na školskom dvore okrem cyklistickej a motoristickej dráhy boli totiž pre všetkých záujemcov pripravené aj ďalšie  zaujímavé stanovištia.

            Veľké finále súťaže slávnostne otvorila riaditeľka SPŠ v Snine  PaedDr. Alena Romanová, ktorá privítala hostí - Ing. Dušana Štofika, zástupcu Ministerstva dopravy SR, pána Petra Vološina, primátora mesta Snina, zamestnancov Slovenského Červeného kríža,  členov hasičského zboru a všetkých tých, ktorí boli súčasťou pilotného Autosalónu pri SPŠ v Snine.        

            Pravidlá a propozície súťaže vysvetlil v úvode dopoludnia Ing. Michal Roman, organizátor súťaže, a zároveň odštartoval veľké finále súťaže, súčasťou ktorého bola kontrola vybavenosti bicyklov, preskúšanie vedomostných testov z pravidiel cestnej premávky a zdolávanie náročnej prekážkovej dráhy. 

            V priebehu finálového dopoludnia sa na cyklistickej dráhe postupne vystriedali mladší žiaci a žiačky, starší žiaci a žiačky. Po úprave prekážkovej dráhy o prvenstvo súťažili pedál káry, ktoré vystriedali motorové vozidlá a pripravení boli vodiči a vodičky. Napätie sa počas súťaže stupňovalo, rozhodujúce u vodičov-stredoškolákov boli nielen body pridelené za testy z pravidiel cestnej premávky, ale aj jazda zručnosti a diskvalifikovanie za dotyk s kužeľom.

            23. ročník súťaže bol niečím výnimočný - zrealizoval sa pilotný  Autosalón pri SPŠ v Snine. Škola ponúkla návštevníkom v priebehu dopoludnia možnosť navštíviť jednotlivé prezentačné stánky. Svoje vozidlá predstavilo niekoľko predajcov automobilov, a to MG, Mitsubishi, Suzuki, Škoda. Nadšencov automobilov najviac uchvátilo športové vozidlo Porsche. Lákadlom pri ďalších stánkoch boli nielen elektromobily, ale čarom dýchali aj historické vozidlá. Zaujímavosťou Autosalónu bol netradičný automobil Škoda Beskyd vyrobený takým spôsobom, ako sa vyrábali autá v 30. rokoch minulého storočia. Jeho tvorcom je p. Hančin z Uliča, ktorý vyrába autá z dreva, kovu a plechu. Nadšencov motoriek zase potešili motorkári – každý návštevník si tak mal možnosť z ponuky vybrať to, čo ho láka, a vyskúšať si, čo zástupcovia jednotlivých spoločností ponúkali.

            Počas súťaže boli v areáli školy prítomné aj záchranné zložky - zamestnanci Slovenského Červeného kríža na svojom stanovišti vysvetlili a ukázali zásady poskytovania prvej pomoci a členovia hasičského zboru predviedli vybavenie hasičského vozidla a vysvetlili možnosti zásahu pri rôznych nehodách.

            Záver zamračeného dopoludnia spríjemnilo oceňovanie všetkých finalistov a my veríme, že aktivity pripravené pre účastníkov finále súťaže obohatili všetkých a podporili hlavnú myšlienku takýchto sprievodných aktivít – dôležitosť bezpečnosti na cestách.

             

                                                                                                          Mgr. Jana Semjonová

                                                                                                                        SPŠ Snina

          • Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku

            15. 6. 2023

            V tomto školskom roku sa naša škola opäť zapojila do projektu Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku, ktorý je zameraný na slovnú zásobu v spojení s obrázkovou formou.

            Úlohou žiakov, ktorí sa prihlásia do projektu, je vytvoriť vlastný slovník v kombinácii zvoleného cudzieho jazyka a slovenčiny. Zadanie pre tvorbu slovníkov sa mení a je pre každý ročník projektu iné.

            Projektu v kategórii ruský jazyk sa zúčastnila Tamara Husťaková, žiačka II. L triedy, ktorej slovník postúpil do finálového kola a výsledkom bolo krásne druhé miesto, z čoho sa veľmi tešíme a srdečne blahoželáme.

            Tamara ukázala, že má nielen v malíčku ruské slovíčka, ale že vie aj krásne kresliť.

          • Virtuálna realita v SPŠ

            6. 6. 2023

            V spolupráci s OZ Sapiente naša škola začala využívať virtuálnu realitu vo vyučovacom procese.

            Žiaci I. C zažili prvý kontakt na predmete odborné kreslenie a na dopravnej geografii pomocou virtuálnej reality trochu netradične navštívili európske mestá. 

             

        • 2. KOLO PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK
          • 2. KOLO PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK

            5. 6. 2023

            Riaditeľka Strednej priemyselnej školy v Snine v súlade s § 66 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní rozhodla o konaní  2. kola prijímacích skúšok  z dôvodu nenaplneného počtu miest pre žiakov, ktorých možno prijať do 1. ročníka v školskom roku 2023/2024.

            V 2. kole prijímacích skúšok máme k dispozícii 2 voľné miesta v študijných odboroch:

            3765 M technika a prevádzka dopravy – 1 miesto,

            3918 M technické lýceum – 1 miesto.

            V prípade záujmu o štúdium je potrebné zaslať prihlášku elektronicky prostredníctvom EduPage, poštou alebo doručiť osobne na sekretariát školy.

            Na základe prijatej prihlášky bude záujemcom o štúdium zaslaná pozvánka na prijímacie skúšky.

            Kritériá prijímacieho konania a informácie o prijímacích skúškach sú zverejnené  na webovej stránke školy.

            2. kolo prijímacích skúšok sa uskutoční 20. júna 2023.

            Podrobnejšie informácie a harmonogram prijímacích skúšok budú uchádzačom zaslané spolu s pozvánkou.

            Prípadné otázky Vám radi zodpovieme na tel. číslach: 057/7623813, 0917288076, 0915938644.

            V Snine 5. júna 2023

            PaedDr. Alena Romanová
            riaditeľka školy